• Touwslager 18 5253 RK Nieuwkuijk the Netherlands
  • +31 (0)73 - 513 29 50
  • info@leebo.nl
  • nl
  • en
Staalframe lessenaarsdak
U bevindt zich hier: Home \ Nieuws \ Staalframe lessenaarsdak
16 februari 2017 - 16:47, door , in Nieuws, Geen reacties

Een stukje over de LeeFrame® staalframe lessenaarsdak bij de Fit the Future-onderzoekswoning te Arnhem.
Zoals te lezen op de site van Bouwwereld:

De Fit the Future-onderzoekswoning bij Arnhem is opgetopt met een licht bouwsysteem. Gekozen is voor een lessenaarsdak met een voldaks PV-systeem, gedragen door een open structuur van staalframebouw. In het dak zijn twee dakramen geïntegreerd, alsmede boei- en gootafwerkingen.

De Fit the Future-proefwoning van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en de TU Eindhoven op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem was oorspronkelijk uitgevoerd met een plat dak. Deze woning is gebaseerd op het Flexcasco dat VBI voorheen gebruikte voor beurzen. Het lectoraat ‘Architecture in Health’ had de ambitie om te onderzoeken hoe deze woning volledig zelfvoorzienend gemaakt kon worden en wilde daarvoor PV-panelen plaatsen. Dat kan echter beter op een hellend dak dan op een plat dak.

Staalframe

Een lessenaarsdak heeft ook een constructie nodig. Daarvoor kwamen IsoBouw en Stafier uit bij Leebo, dat het staalframebouwsysteem LeeFrame levert. “Je hebt wel te maken met een bestaand casco, zodat een licht bouwsysteem en een licht dak nodig waren”, zegt Hugo Smits van IsoBouw. Daarnaast koos architecte Kristel Hermans van de HAN ervoor om de ruimte onder het dak geschikt te maken als werkruimte. “We hebben daarvoor samen met CFP-engineering als staalframe-constructeur, gekeken naar een integrale constructie. Door een koppeling van staalframe en dakelementen konden we een sterk en stijf geheel maken met alleen een knieschot op een meter hoogte. De dakelementen overspannen ruim 5 meter tot de nok en 10 meter in de breedte. De nok heeft een hoogte van 4 meter vanaf de verdiepingsvloer. De koudgewalste staalprofielen vormen een open constructie. De bedoeling is dat er een vliesgevel voorlangs komt, met grotendeels een invulling met glas.”

Zie LeeFrame® bij Productietechnieken voor verder info over lichtgewicht bouwen met staal.