• Touwslager 18 5253 RK Nieuwkuijk the Netherlands
  • +31 (0)73 - 513 29 50
  • info@leebo.nl
  • nl
  • en
Het Alexanderhof in de portfolio
U bevindt zich hier: Home \ Nieuws \ Het Alexanderhof in de portfolio
12 april 2016 - 11:13, door , in Nieuws, Geen reacties

Zwembad Het Alexanderhof te Rotterdam staat nu in onze portfolio bij Referenties & Projecten.
Klik hier voor de link.

Rotterdam | Het Alexanderhof
10 januari 2016
‘Sport en ontmoet’. Onder dit motto opent MFA/zwembad Het Alexanderhof in 2016 zijn deuren. Terwijl de uitvoerende partijen gestaag op de opleverdatum afstevenen, staan zorgpartijen en buurtbewoners al in de startblokken om van dit veelzijdige sport- en ontmoetingscentrum gebruik te maken.

De ontwikkeling van MFA/zwembad Het Alexanderhof in de Rotterdamse wijk Prins Alexander maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Bramanteplein; een initiatief van Woonstad Rotterdam in samenwerking met gemeente, zorgpartijen, marktpartijen en bewonersvertegenwoordigers. Andere projecten binnen de gebiedsontwikkeling zijn renovatiewerkzaamheden, de toevoeging van koopwoningen, een gedifferentieerder woningaanbod en het opknappen van buitenruimten.

Lange adem
Zo’n acht jaar geleden werd Vaessen Algemeen Bouwbedrijf BV als ontwikkelaar van de sportaccommodatie bij het project betrokken. Vaessen is verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van het gebouw. Optisport neemt de exploitatie op zich. “Een project met een lange adem”, zegt commercieel manager Jeroen Geurts van Vaessen. “Door de financiële ontwikkelingen heeft het een tijdje op een laag pitje gestaan. Ook leek de nieuwe Woonwet van minister Blok, waarin onder meer staat dat woningcorporaties dicht bij hun kerntaken moeten blijven, roet in het eten te gooien. Omdat Woonstad met dit project invulling geeft aan haar maatschappelijke functie, kon de ontwikkeling echter op dezelfde wijze doorgaan.”

Integrale aanpak
De ontwikkeling, het ontwerp en de realisatie van Het Alexanderhof vindt integraal plaats bij Vaessen. Geurts: “Ons eigen architectenbureau, onder leiding van architect Richard Benneker, is verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp, de planning en de projectbegeleiding. Onze bouwtak neemt de uitvoering op zich. Tussen onze afdelingen vindt een continue wisselwerking plaats, wat belangrijke leermomenten oplevert tijdens en na het project. Daarnaast zijn we vanaf het begin in gesprek met de gemeente, de zorgpartijen en Optisport. Dit brengt een interessant en dynamisch speelveld voort waarin ieders belangen en expertise vertegenwoordigd zijn.”

Vorm en functie
Het Alexanderhof biedt ruimte aan een wedstrijdbad, een doelgroepenbad en diverse verhuurbare ruimten. Daarnaast zijn er een fitnesscentrum, een horecagedeelte en diverse ondersteunende ruimten. “Vorm volgt functie”, zegt Geurts over het gebouwontwerp. “Met de zwembaden als basis ontstaat een schakering van rechthoekige vormen, die de contouren van het gebouw bepalen. De lichtgekleurde, geprofileerde gevelstenen aan de buitenzijde geven het gebouw een eigentijdse uitstraling. Van binnen heeft het gebouw een warm karakter, dat bijdraagt aan een prettige beleving. Optisport dacht vanuit de exploitatie mee over een efficiënte indeling en duurzame materialisatie.” Het gehele project is gemodelleerd in BIM/Revit (3D).

Levensduurbestendig
Omdat het gebouw minstens veertig jaar mee moet, bouwt Vaessen levensduurbestendig met methoden en materialen die zich reeds bewezen hebben. Zo zijn de kelder en het skelet uitgevoerd in gestort beton. In de zwembadgedeelten zijn houten gelamineerde liggers en tegelwerk toegepast. De gevelsluiting bestaat uit aluminium puien in combinatie met een bouwsysteem voorzien van prefab elementen. Bijzonder aan deze elementen is dat ze bekleed zijn met gevelstenen, zonder toepassing van metsel- en voegspecie. In plaats daarvan houdt een railsysteem met lipjes de stenen op hun plek. “De bouw startte in februari 2015 en wordt lean uitgevoerd”, zegt Geurts. Met de afbouwfase in volle gang en de oplevering nabij kijkt hij alvast positief terug op het project: “Het was een lang en intensief traject, maar altijd in goede samenwerking met alle partijen. Het is mooi om te zien dat uiteindelijk alle puzzelstukjes in elkaar vallen.”

Tekst | Patricia van der Beek Beeld | Leebo

Bouwinfo
Opdrachtgever/eigenaar Woonstad, Rotterdam
Ontwikkeling, ontwerp,engineering, bouw Vaessen Algemeen Bouwbedrijf BV, Raamsdonksveer
Installaties Hoffman Elektro, Bergambacht (E), KIN installatiebedrijf, Rijen (W), KWB, Boxtel (zwembadinstallaties)
Bouwperiode februari – december 2015
Bouwkosten D&B 9,2 mln (excl BTW, index 2016)

Projectinfo
Buitengevel HET ALEXANDERHOF bijna gereed
Terwijl in sportcomplex Het Alexanderhof nog hard gewerkt wordt aan de afbouw en zwembadinstallaties, legt Leebo Intelligente Bouwsystemen de laatste hand aan de buitengevel. De gevelspecialist past zo’n 250 geprefabriceerde baksteenpanelen toe, die naadloos aansluiten op de visie van de architect.

“Via Vaessen Architecten en Ingenieurs kwamen we in aanraking met dit project”, vertelt hoofd calculatie/verkoop Jan Couwenberg van Leebo. “Zij waren gecharmeerd van onze prefab geveloplossingen en vroegen ons om mee te denken in een esthetisch en functioneel gevelontwerp voor Het Alexanderhof. In een bouwteam met de architect en aannemer Vaessen Algemeen Bouwbedrijf B.V. kwamen we tot een maakbaar ontwerp.” Leebo voert de engineering en realisatie van de gevel uit in opdracht van de aannemer.

Geen voegen
Kenmerkend voor het ontwerp van Het Alexanderhof zijn de langgerekte gevels, die zo veel mogelijk als één geheel moeten doorlopen. Het LeeBrick®-systeem van Leebo leent zich hier uitstekend voor. Couwenberg legt uit: “LeeBrick® is ons gepatenteerde prefab bouwsysteem waarin we gevelstenen zonder gebruik van metsel- en voegmortel toepassen. Het systeem omvat kant-en-klare panelen, opgebouwd uit bakstenen en een systeemprofiel van koud gevormd staal dat wij zelf produceren. In dit profiel zitten metalen rails met lipjes waarin we de stenen klikken. In de stenen zitten twee sleufjes, die tijdens het fabricageproces in de steenfabriek zijn aangebracht. Doordat de gevel voegloos is uitgevoerd, slaat deze niet uit. Bovendien is de gevel eenvoudig te demonteren en hergebruiken.” Naast de gevels voorziet Leebo ook de plafonds van het LeeBrick®-systeem.

Maximale controle
Couwenberg vervolgt: “Het voordeel van ons systeem is dat je geen dilataties nodig hebt. Verder houden wij, door zo veel mogelijk machinaal te prefabriceren, het bouwproces en daarmee de maatvoering maximaal onder controle. Wanneer de panelen onze werkplaats verlaten, hoeven ze op locatie alleen nog maar tegen de gevels gemonteerd te worden.”

Voor de gevels van Het Alexanderhof vervaardigde Leebo circa 250 panelen van 3.60 x 2.40 meter. De speciaal voor dit project gefabriceerde stenen zijn 115 millimeter hoog en 240 millimeter lang en hebben een grove oppervlaktestructuur in verschillende kleurschakeringen. Op 6 oktober 2015 gingen de eerste panelen richting het Alexanderhof. Leebo verwacht eind december 2015 het laatste paneel te leveren.